Mondo Italia Award

mondoitalia

De Award

De Mondo Italia Award is een bronzen beeld, gecreëerd door de internationaal bekende kunstenaar Luigi Amati, naar een idee van Aris Spada. Het beeld toont het ontstaan van de moderne Italiaanse cultuur. Zo staat de kraag aan de bovenzijde van het beeld symbool voor mode en design, het perkament staat voor de cultuur en de verbeelding van de Italiaanse neus, mond, taal en muziek. Ook de muzieksleutel is in het beeld verwerkt. Onmisbaar is de koffer, aan de onderzijde, die met een stuk bindtouw is omwikkeld. Deze staat voor de vele Italianen die met weinig geld, maar een koffer vol moed en creativiteit de wereld in zijn getrokken.

Het zijn deze pioniers die Made in Italy en La Dolce Vita over de wereld verspreid hebben. Zij waren trots op Italië, net zoals Italië trots is op hen.

 

 

DE WINNAARS VAN DE MONDO ITALIA AWARD 2007 – 2014:

 

rocco granataRocco Granata – 2014

Niemand minder dan de man die bekend werd met zijn hit Marina, Rocco Granata, is dit jaar geëerd met de grote cultuurprijs voor ‘ambassadeurs’ van Italië. De beroemde zanger heeft deze onderscheiding hoogstpersoonlijk in ontvangst genomen tijdens het zondagse middaguur bij het Italië Evenement. Dit was voor u de uitgelezen kans om als bezoeker van het evenement een glimp van uw ‘jeugdheld’ op te vangen!

 

 

Raffaella MorgantiRaffaella Morganti – 2013

Deze bijzondere hoogleraar in de sterrenkunde krijgt de onderscheiding uit handen van de Italiaanse ambassadeur in Nederland, Francesco Azzarello. Ook buiten onze grenzen ontvangt zij veel respect. Vanwege haar indrukwekkende staat van dienst en inspirerende activiteiten voor de internationale wetenschap is ze opgenomen in een bijzondere eregalerij van respectabele ambassadeurs voor Italië.

 

 

mario uvaMario Uva († 2013) – 2012

Met de genen van de familie en de liefde voor Tine besloot Mario Uva circa vijftig jaar geleden het ristorante tradizionale naar de culinaire sterrenstatus te brengen. Met de combinatie van traditie en revolutie trekt Uva (en zonen) nog altijd een constante stroom van culinaire bewonderaars naar zijn ‘Little Italy’ in de polder.

 

 

 

 

Rosita Steenbeek

 

Rosita Steenbeek – 2011

‘Hier is Rome als een huis, de steegjes zijn gangen en op drie minuten afstand liggen de twee mooiste pleinen van de stad; Piazza della Rotonda en de Piazza Navona. Dat zijn mijn leeszalen, mijn koffiekamers, mijn salons waar ik mensen ontvang…’ De boeken van Rosita Steenbeek doen – u nog meer dan een reisgids – verlangen naar het leven in Italië.

 

 

 

martin simekMartin Šimek – 2010

Deze geboren Tsjech bekend van tennis, radio, televisie, columns en theater is Martin Šimek. Maar bij al zijn publieke optredens klinkt er één centraal thema: Italië. Over het leven in Calabrië en de lokale levenslessen maakte de eeuwige emigrant Šimek inmiddels talloze schilderijen, in woorden welteverstaan. Inmiddels zijn deze gebundeld en vertaald naar theater.

 

 

 

roberto payerRoberto Payer – 2009

Als er in Nederland één man waakt over de Italiaanse keuken, dan is dat wel Roberto Payer. Daar buitenom, is zijn naam verbonden met het Hilton. Hij werkt al meer dan veertig jaar bij de beroemde hotelketen en zwaait sinds 1991 de scepter over Hilton Amsterdam en het bijbehoren ristorante Roberto’s.

 

 

oger lusinkOger Lusink – 2008

Het kleedgedrag van de Nederlander ontstond vroeger in schril contrast met dat van de Italiaan. Oger Lusink wilde daar verandering in brengen. ‘De man op een Latijnse manier mooier maken,’ was zijn doel en daarom laat Lusink zijn collecties maken in Italië. Inmiddels heeft hij daarbij steun en opvolging gekregen van zijn twee zoons.

 

 

willy_albertiWilly Alberti – 2007

Het was Carel Verbrugge die in de jaren ’40 Italië op zijn manier naar Nederland bracht. Als tenore Napolitano en onder de artiestennaam Willy Alberti liet hij Napels klinken in liedjes als Ci-ciu-ci, Piove en Una marcia. Circa 20 jaar na zijn overlijden namen weduwe Ria, Willeke en zoon Tonny de prijs in ontvangst tijdens een gala op Kasteel de Haar. Hiermee werd Alberti de eerste winnaar van de Mondo Italia Award.