01-04-2021

Bedaaaaaankt voor die blumen!

De tuinen van Kasteel de Haar zijn schitterend en tijdens het Evenement bloeien de bloemen nog volop.

Aankomende zondag zijn er alleen geen Nederlandse bloemen te zien op het Sint Pietersplein in Rome. De Paus spreekt dan zijn jaarlijkse paaszegen uit, het Urbi et Orbi. Op het "Bedaaaaaankt voor die blumen oet Nederland!", moeten we door de corona helaas nog een jaartje wachten. De telers hopen in 2022 eindelijk de 35ste editie van het project Bloemen-voor-de-paus te mogen realiseren. Want als er één thema symbool staat voor de band tussen Italië en Nederland, dan zijn dat wel bloemen. Zo laat het Vaticaan haar Sint-Pietersplein al tientallen jaren omtoveren tot een weelderige Paastuin.

De bloemenzee op paaszondag in Rome is een cadeautje van de Nederlandse telers, maar daar ging vijfendertig jaar geleden wel een echte bestelling aan vooraf. In 1985 namelijk werd het bezoek van Johannes Paulus II aan Nederland opgefleurd door de Nederlandse sierteeltorganisatie. Dat viel in de smaak. Zozeer zelfs dat deze bloemisten in hetzelfde jaar ook de Sint- Pietersbasiliek mochten 'aankleden' in verband met de zaligverklaring van Titus Brandsma, één van de gevangenen van kamp Dachau. 

In 1986 stuurde het Vaticaan een bestelling richting Nederland: bloemen voor de paasmis. Dat lieten de telers zich geen tweede keer zeggen. En zo trokken op de dinsdag van de Goede Week drie vrachtwagens uit het Westland via Utrecht (voor de zegen van de kardinaal) richting Vaticaanstad. Een traditie was geboren.

Lees meer Italiënieuws en tips op www.ilgiornale.nl

Bedaaaaaankt voor die blumen!